Banh Mi


Recept på en
smakupplevelse

Recept på äkta Banh Mi

Klart bästa sättet att prova banh mi i rätt miljö är att ta första bästa flyg till Vietnam. Om det inte är möjligt kan du komma till oss vid Glommen norr om Falkenberg och prova direkt! (gmvi.se för att hitta/menyn/öppettider)

Om inte det heller är en möjlighet, följer nedan ett grundläggande enkelt recept på hur du kan få till en skaplig banh mi alldeles själv:

Detta behöver du

 • ½ kopp risvinäger
 • ¼ kopp vitt socker
 • ¼ kopp vatten
 • ½ tunt skuren morot
 • ½ tunt skuren gurka
 • kött (kyckling, fläskkarre eller köttbullar)
 • 1 baguette
 • 4 matskedar majonnäs
 • 1 matsked färsk koriander
 • 1 liten tunt skuren jalapenopeppa
 • Valfri sås

Såhär gör du:

Blanda vinäger, socker och vatten i en kastrull. Koka upp på medelvärme under omrörning tills sockret har löst sig, ca 1 minut. Låt blandningen svalna.

Lägg grönsakerna i en skål. Häll i kyld vinägerblandning och låt marinera i minst 30 minuter.

Ta fram baguetten. Om du inte har tillgång till ett äkta banh mi-bröd, kan du försöka få lite av samma känsla genom att rosta brödet i ugn under några minuter och ta bort lite av innehållet i brödet.

Dela baguetten i mitten på längden.

Häll av överflödig vinägerblandning efter att grönsakerna har marinerats.

Bred varje halva av rostad baguette med majonnäs. Varva kött på den nedre halvan av brödet. Toppa med gurka, avrunna inlagda grönsaker, koriander och jalapeno. Det ska vara en speciell sås till också men i brist på annat går det att ta tex dressing. Täck med övre halvan av baguetten och servera.

Vad är banh mi?

Banh mi (uttalas ”bang mi”) är en lyxsandwich med tunn krispig yta och fluffig insida. Den fylls med grönsaker, kryddor och kött (eller vegetariskt alternativ) tillsammans med en sås som gärna ska ha lite sting i sig. Det ger en explosion av smaker som bör upplevas.

Vad gör Banh mi så god?

En av dom mest kritiska delarna i banh mi är brödet. Den baugette som används skall vara lättare och krispigare än vanliga baugetter du köper i affären eller på bageriet.

En del av våra kollegor framför allt i Sverige köper bröd från affären – vi bakar allt bröd själva. Nyckeln är att använda professionella bakmaskiner och att utgå efter traditionella recept från Vietnam.

Historien bakom banh mi

Banh Mi har sitt ursprung i Vietnam under den franska kolonialtiden, då baguetten introducerades i landet. Men det var när vietnamesiska smaker kombinerades med detta franska bröd som den ikoniska Banh Mi började formas. De första varianterna inkluderade oftast en enkel fyllning av sallad, koriander och grillad fläsk eller leverpastej, men över tid har Banh Mi utvecklats till en rik symfoni av smaker.
Kom till oss!

tisdag - lördag mellan 11 - 21
Arvidstorpsvägen 46

Söndag mellan 11-21
Skogsbol 102 / Glommen / Falkenberg
GoodMorningVietnam.se