Recept på äkta Bánh mí
En äkta Bánh mí – vietnamesisk lyxsandwich – är inte så lätt att få till. Läs nedan om hemligheterna!
Eller ta genvägen genom att titta in hos Good Morning Vietnam som ligger vid Skogsbol 102 utanför Glommen, norr om Falkenberg (Öppettider och beskrivning via Google Maps).
Detta behöver du
- ½ kopp risvinäger
- ¼ kopp vitt socker
- ¼ kopp vatten
- ½ tunt skuren morot
- ½ tunt skuren gurka
- kött (kyckling, fläskkarre eller köttbullar)
- 1 baguette
- 4 matskedar majonnäs
- 1 matsked färsk koriander
- 1 liten tunt skuren jalapenopeppar
- Valfri sås
Såhär gör du:
Blanda vinäger, socker och vatten i en kastrull. Koka upp på medelvärme under omrörning tills sockret har löst sig, ca 1 minut. Låt blandningen svalna.
Lägg grönsakerna i en skål. Häll i kyld vinägerblandning och låt marinera i minst 30 minuter.
Ta fram baguetten. Om du inte har tillgång till ett äkta banh mi-bröd, kan du försöka få lite av samma känsla genom att rosta brödet i ugn under några minuter och ta bort lite av innehållet i brödet.
Dela baguetten i mitten på längden.
Häll av överflödig vinägerblandning efter att grönsakerna har marinerats.
Bred varje halva av rostad baguette med majonnäs. Varva kött på den nedre halvan av brödet. Toppa med gurka, avrunna inlagda grönsaker, koriander och jalapeno. Det ska vara en speciell sås till också men i brist på annat går det att ta tex dressing. Täck med övre halvan av baguetten och servera.
Vad är Bánh mí?
Bánh mí (uttalas [bang mi]) är en lyxsandwich med tunn krispig yta och fluffig insida. Den fylls med grönsaker, kryddor och kött (eller vegetariskt alternativ) tillsammans med en sås som gärna ska ha lite sting i sig. Det ger en explosion av smaker som bör upplevas.
Vad gör Bánh mí så god?
En av dom mest kritiska delarna i Bánh mí är brödet. Den baugette som används skall vara lättare och krispigare än vanliga baugetter du köper i affären eller på bageriet.
Detta är en detalj som inte ska förbises. Nybakat bröd med rätt krispighet och fluffighet bidrar till helheten.
En del av våra kollegor framför allt i Sverige köper bröd från affären – vi bakar allt bröd själva. Nyckeln är att använda professionella bakmaskiner och att utgå efter traditionella recept från Vietnam.
Historien bakom banh mi
Banh Mi har sitt ursprung i Vietnam under den franska kolonialtiden, då baguetten introducerades i landet. Men det var när vietnamesiska smaker kombinerades med detta franska bröd som den ikoniska Banh Mi började formas. De första varianterna inkluderade oftast en enkel fyllning av sallad, koriander och grillad fläsk eller leverpastej, men över tid har Banh Mi utvecklats till en rik symfoni av smaker.
Kom till oss!
Normala öppettider
torsdag - söndag mellan 11 - 19
Skogsbol 102 / Glommen / Falkenberg
GoodMorningVietnam.se